Technologia – produkcja

Karmy suche – zastanawialiście się kiedyś w jaki sposób są robione? Każdy producent pilnie strzeże receptur i sposobu produkcji. My też, ale pewne szczegóły Wam zdradzimy.

shaggy-brown-natural-linia-produkcyjna

Z produkcją karm suchych nierozerwalnie wiąże się pojęcie ekstruzji. To nic innego jak przeciskanie materiału przez matrycę. Najpierw suche materiały są mielone do jednorodnej wielkości cząstek i mieszane. Następnie dodajemy świeże mięso (gdyż takiego również używamy w naszych karmach). Zmielona i wymieszana całość wędruje do kondycjonera, gdzie wstrzykiwana jest para wodna, woda i tłuszcze. Następnie całość transportowana jest do cylindra wytłaczarki (ekstrudera) i w temperaturze około 90ᴼC wychodzą nasze małe krokiety. Potem je suszymy (odparowując nadmiar wody do 8%) i pokrywamy delikatnie tłuszczem dla smaku. Chłodzimy, pakujemy w worki i czekamy na głodne i spragnione najlepszego pokarmu pyszczydła.

Proste, prawda? Diabeł tkwi w szczegółach.

Większość wytłaczarek pozwala mieszać tylko suche surowce, bez możliwości „dokładania” świeżego mięsa. Poza tym, na wartość surowców zawartych w karmie – białek, węglowodanów, witamin i minerałów ma wpływ obróbka termiczna i mechaniczna. Wewnątrz wytłaczarki powstaje ciśnienie i tarcie, czyli podnosi się temperatura. Im wyższa temperatura – tym większe narażenie surowców na utratę ich wartości odżywczych.

Karmy Shaggy Brown Natural produkowane są przy zastosowaniu najnowszego ekstrudera dwuśrubowego Thermal Twin firmy Wenger. Dzięki temu składniki (wraz ze świeżym mięsem) mieszane są delikatnie między dwoma niezależnie napędzanymi wałami, które mogą pracować ze zmienną prędkością oraz w zmiennym kierunku. Wstrzykiwana para wodna jest równomiernie rozmieszczona na całej długości produktu. Zmniejszona energia mechaniczna i ciśnienie wewnątrz wytłaczarki pozwala na naturalne „gotowanie” bez większej utraty właściwości odżywczych surowców użytych do produkcji, bez zmiany ich gęstości oraz lepkości.

Zakończeniem tego procesu jest dwu etapowe suszenie, co pozwala na dokładne ustawienie poziomu wilgotności granulek. Natłuszczenie i próżniowe pakowanie karmy gwarantuje brak zewnętrznych zanieczyszczeń, a co za tym idzie wysokiej jakości produkt końcowy.

Projekt i wdrożenie: InternetProjects.pl