Słodka, miękka odmiana ziemniaka, jedno z najbardziej odżywczych warzyw. Wartość odżywcza jest o 50% wyższa niż tradycyjnego ziemniaka. Bataty praktycznie nie mają tłuszczu, ale za to posiadają wysoką zawartość antyoksydantu – B-karotenu (witamina A), błonnika, witaminy C, witaminy B6, manganu, żelaza, potasu, miedzi. Zawarte w batatach enzymy rozkładają skrobię, dzięki czemu jej zawartość jest praktycznie zerowa. Zawierają luteinę oraz kwas chlorogenowy (naturalny, silny przeciwutleniacz o działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym i przeciwgrzybiczym). Bataty idealnie działają na poprawę suchej i zniszczonej skóry, osteoporozę oraz wzmacniają odporność organizmu. Zapobiegają nowotworom, zaćmie oraz chorobom serca.
Lekkostrawne źródło węglowodanów, praktycznie nie zawierające tłuszczu. Ziemniaki mają działanie zasadotwórcze, równoważąc kwasotwórcze działanie mięsa na organizm. Zawierają witaminy A, z grupy B (B1, B2, B3, B6), PP oraz bardzo dużo witaminy C (zdecydowanie więcej niż w jabłkach). W ziemniakach znajdziemy także potas, magnez, wapń, żelazo i fosfor. Poza tym zawierają sporo błonnika ułatwiającego trawienie. Obniżają poziom cholesterolu i poprawiają przemianę materii.
Lekkostrawne źródło błonnika z bogatą zawartością składników mineralnych takich jak potas, wapń, żelazo, flour, sód, magez oraz witaminy B, C i E.
Właściwości grochu doceniała od dawna medycyna ludowa. Oprócz zawartości błonnika znajdziemy tu wiele witamin (A, B, C, E), mikroelementów (potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor, flour, sód, kobalt, miedź) oraz kwas foliowy.
Doskonałe źródło rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika, niezbędnego do trawienia. Pulpa buraczana ma korzystny wpływ na nabłonek jelita grubego, poprawia perystaltykę przewodu pokarmowego oraz jakość kału.
Doskonałe, niskokaloryczne źródło błonnika, a także witamin (A,C.B.E), mikroelementów (potas, wapń, fosfor) oraz kwasu foliowego. Poza tym szparagi są naturalnym prebiotykiem.
Bogate źródło witamin, wartości odżywczych, składników mineralnych i błonnika. Reguluje poziom cukru we krwi, posiada bardzo dużo przeciwutleniaczy. Wolno trawiony daje poczucie sytości. Brązowy ryż ma niski indeks glikemiczny.
Nie zwiera glutenu, a dostarcza dużej ilości węglowodanów. Stanowi źródło witamin i minerałów. Jest bardziej kaloryczny od ryżu brązowego. Lekkostrawny, korzystnie wpływa na trawienie i na skórę, dedykowany przy wzmożonej aktywności.
Zawiera lekkostrawne białka, wartościowe węglowodany i tłuszcze. Reguluje poziom glukozy we krwi, działając przeciwcukrzycowo. Pomaga chronić pęcherz i nerki, utrudniając powstawanie kamieni nerkowych. Ma mnóstwo witamin i pierwiastków odpowiedzialnych za budowę kośćca.
Sklepy, lecznice vet i hurtownie:
karma@shaggybrown.pl
Klienci indywidualni:
biuro@karma-shaggybrown.pl
Biuro: +48 605 603 305
Biuro: +48 603 581 187