Białka

Czy wiesz, że:

  • Białka są niezbędnym składnikiem każdej diety. Pełnią funkcję budulcową, uczestniczą w reakcjach immunologicznych, procesach trawiennych (enzymy), transporcie tlenu (hemoglobina) oraz dostarczają azot  oraz od 5-15% energii w postaci aminokwasów.
  • Zawartość białka w karmie powinna być współzależna z jej kalorycznością.
  • Najbardziej pełnowartościowymi są białka pochodzenia zwierzęcego, gdyż obejmują komplet niezbędnych aminokwasów.
  • Młode psy wykorzystują białko przede wszystkim do wzrostu i rozwoju organizmu. Dorosłe i starsze – do wyrównywania dziennych strat oraz między innymi do podtrzymywania masy mięśniowej.
  • Bardzo istotna jest strawność białek. Oprócz białek lekkostrawnych o wysokiej wartości biologicznej ważna jest także obróbka termiczna. Zbyt wysoka temperatura lub zbyt długi proces obróbki termicznej obniża strawność białek.
  • Minimalna zawartość białka w karmie dla psów dorosłych to 18%, zaś w karmie dla szczeniąt to 22% (zalecana powyżej 29%).

Shaggy Brown Natural:

  • W karmach Shaggy Brown Natural źródłem białka zwierzęcego jest wysokiej jakości mięso (jagnięciny, indyka, wieprzowiny, kaczki, jelenia) oraz mięso ryb (łososia, pstrąga).
  • Każda karma dla psów dorosłych zawiera aż 50 % mięsa, zaś karma dla szczeniąt zawiera 38% mięsa.
  • Większość karm jest monobiałkowa, tzn. posiada tylko jedno źródło białka zwierzęcego. Wyjątkiem jest karma rybna (łosoś i pstrąg) oraz dziczyzna (jeleń i łosoś).
  • Wykluczyliśmy całkowicie kurczaka z naszych karm.
  • Proponujemy także monobiałkową wieprzowinę, która jest odpowiedzią na zapotrzebowanie dla psów uczulonych na inne białka zwierzęce. Nasza wieprzowina jest w pełni bezpieczna, ponieważ każda dostawa surowców jest badana i monitorowana organoleptycznie i mikrobiologicznie, aby wykluczyć ryzyko skażenia chorobami  czy pasożytami przenoszonych na zwierzęta (i ludzi) oraz czy surowce nie zawierają żadnych substancji farmakologicznych.
  • Zawartość białka o wysokiej strawności i wartości biologicznej w karmach sprawia, że możemy serwować posiłek także psom starszym, które mają upośledzoną zdolność przyswajania składników pokarmowych i które gorzej trawią białka.
  • Karmy Shaggy Brown Natural produkowane są na najnowocześniejszym ekstruderze, aby nie tylko nie stracić, ale wręcz zwiększyć strawność  białek.
  • Zawartość białka w karmach Shaggy Brown Natural dla psów dorosłych to 26%, zaś w karmie dla szczeniąt to 30%.

Nasze surowce:

Łosoś (salmon)

Tłusta ryba morska (zawiera do 20% białka) o nieocenionych właściwościach odżywczych. Najcenniejsza w łososiu jest wysoka zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega -6. Wpływają na wzrok, pamięć, mają działanie przeciwzakrzepowe, zapobiegają zakażeniom. Łosoś w swojej ofercie proponuje także cynk, selen, potas i jod – pierwiastki: zwiększające odporność organizmu i ochronę przed bakteriami i wirusami, zapobiegające nowotworom, utrzymujące zdrową skórę i sierść, utrzymujące prawidłową pracę mięśni i nerwów oraz miarową pracę serca, wspomagające usuwanie z organizmu produktów przemiany materii oraz spalanie nadmiaru tłuszczu. Łosoś bogaty jest także w witaminy: A, D, E i B.

Pstrąg (trout)

Chuda ryba słodkowodna, bogata w kwasy Omega-3, posiadająca wysoką zawartość pełnowartościowego białka, w składzie porównywalną do białka mięsa, aczkolwiek dużo lepiej przyswajalnego (aż do 98%). Pstrąg zawiera także pierwiastki: fosfor, selen, wapń, magnes, żelazo, potas. Bogaty w witaminy B, A, D i E wraz z pierwiastkami wpływa na budowę kośćca, zdrową skórę i sierść, a także wzrok.

Jagnięcina (lamb)

Delikatne, aczkolwiek intensywne w zapachu i smaku mięso jagnięce jest jednym z najzdrowszych mięs z wysoką zawartością białka i wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi. Wykazuje działanie antynowotworowe, likwiduje „zły” cholesterol i wspomaga pracę „dobrego”. Jagnięcina oferuje nam także składniki mineralne i witaminy (głównie z grupy B). Wpływa korzystnie na mięśnie, skórę, wzrok.

Wieprzowina (pork)

Wieprzowina obrosła w mity i legendy. A  jest to mięso wyjątkowo smakowite. Zmiana technologii hodowli (w tym technik żywieniowych trzody chlewnej)  doprowadziła do poprawy jakości mięsa – obniżenia zatłuszczenia podskórnego i śródmięśniowego, przy jednoczesnej zmianie profilu tłuszczów z grupy Omega-3 i Omega-6. Wieprzowina  ma do zaoferowania aż 10-krotnie więcej niż inne mięsa Witaminy B1 (tiamina). Witamina B1 jest rozpuszczalna w wodzie i odpowiedzialna między innymi za system neurologiczny. Wieprzowina jest także bogata w Witaminę E, żelazo, cynk, potas i fosfor. Wieprzowina jest też źródłem pełnowartościowego białka.

Kaczka (duck)

Najszlachetniejszy rodzaj drobiu. Obok gęsiny jedno z najbardziej kalorycznych mięs drobiowych.  Tłuszcz kaczy jest bardzo zdrowy i zawiera dużo nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych.  Kaczka ma wysoko przyswajalne i lekkostrawne białko. Jest bogatym źródłem potasu, fosforu, żelaza i magnezu  oraz witamin z grupy B, witaminy A i E.

Indyk (turkey)

Delikatne, niskokaloryczne, choć sycące mięso drobiowe bogate jest w wartości odżywcze, związki mineralne i witaminy. W indyku znajdziemy tiaminę (B1), niacynę (B3), ryboflawinę (B2), witaminy B6 i B12, Witaminę A, selen, cynk, żelazo. Indyk ma też najmniej ze wszystkich mięs cholesterolu.

Dziczyzna (venison)

Dziczyzna jest najmniej kalorycznym mięsem o bardzo niskiej zawartości cholesterolu. Jest to jedne z najzdrowszych mięs o pełnowartościowym białku  bogatym w aminokwasy egzogenne.  Ponadto posiada dużą zawartość żelaza, wapnia i fosforu, sodu i potasu i witamin z grupy B. Jeleń jest delikatniejszy i bardziej aromatyczny w porównaniu z inną zwierzyną łowną. Ma lekko słodkawy smak. Jako zwierzę nie hodowlane jest też najmniej otłuszczonym mięsem, zawierającym najmniej kwasów tłuszczowych. Uznaje się także dziczyznę za mięso najmniej alergizujące, ze względu na brak możliwości ingerencji farmakologicznej.

Projekt i wdrożenie: InternetProjects.pl